Ben van Gelder-sax(Jazz op de Zondagmiddag) 02/10/2022 om 16:00

Jazz op de Zondagmiddag van 16.00 uur tot 19.00 uur.Keuken open vanaf 17.00 uur.

Met als vaste bezetting: Koos Wiltenburg-bas, Thomas Zoetelief-gitaar, Arno van Nieuwenhuize-drums.

Gastoptreden: Ben van Gelder-sax

Ben van Gelder – Saxofonist & Componist

Verbazingwekkende controle en precisie, maar nooit met voorbedachten rade. – Volkskrant

Gewoon stimulerend, spannend en kleurrijk. – Ottawa Citizen

Ben van Gelder (1988) geldt internationaal als een autoriteit op het het punt van de altsaxofoon. Zowel collega's als critici prijzen hem om zijn unieke klank, lyriek en persoonlijke benadering van compositie. Zijn muziek is stevig geworteld in de jazztraditie, maar omarmt vele andere muzikale genres en disciplines. Vooral beeldende kunst speelt een prominente rol in zijn muziekpraktijk en dient vaak als kader voor zijn schrijven.

Van Gelder verhuisde op zijn zeventiende naar New York en werkte tien jaar lang samen met enkele van de meest vooruitstrevende kunstenaars ter wereld. Tot zijn leraren behoorden Guillermo Klein, Jason Moran en Lee Konitz. Hij vormde een kwintet van vooruitstrevende collega's (Sam Harris, Craig Weinrib, Rick Rosato en Peter Schlamb) en nam drie albums op onder zijn naam. Het ensemble toerde uitgebreid door Europa, Japan en de VS.

Tijdens zijn verblijf in NYC bouwde Van Gelder sterke banden op met de Jazz Gallery, een locatie die artistieke uitmuntendheid bevordert en bekend staat als een springplank voor talent. Regelmatige optredens hebben hem in staat gesteld om door de jaren heen te experimenteren met verschillende groepen en repertoire. Sindsdien heeft hij gespeeld en opgenomen met vele hedendaagse jazzgrootheden, waaronder David Binney, Mark Turner, Ambrose Akinmusire en Ben Street. Van Gelder kreeg een veelgevraagde opdracht van de Jazz Gallery, wat resulteerde in Among Verticals. De plaat, geïnspireerd op een schilderij van abstractionist Frantisek Kupka, oogstte lofbetuigingen in perspublicaties over de hele wereld. De muziek werd gearrangeerd voor en uitgevoerd door verschillende grote ensembles, waaronder het Grammy-Award-winnende Metropole Orkest, The Swiss Jazz Orchestra en het Jazz Orchestra of the Concertgebouw.

Van Gelder won meerdere prijzen zoals de Deloitte Jazz Award, de Gold Award, uitgereikt door de National Endowment for Advancement in the Arts en het Prinses Christina Concours als duo met zijn broer Gideon. Onlangs kreeg Ben van Gelder de opdracht van het BIMHUIS in Amsterdam voor hun allereerste compositieopdracht. Naast het leiden van zijn eigen kwartet treedt Van Gelder regelmatig op met gitarist Reinier Baas. Ze brachten SMASH HITS (een live registratie van hun optreden met het Metropole Orkest) en Mokum uit in Hi-Fi. Ben woont momenteel in Nederland en is op de faculteit van het Conservatorium van Amsterdam

Huidige projecten:

Ben van Gelder

& Reinier Baas Ben van Gelder trio (feat. Reinier Baas en Han Bennink)

Ben van Gelder Quartet (Sam Harris en Craig Weinrib)

Met steun

van: D'Addario Woodwinds