Corona update 16/03/2020 om 10:48

Woensdag 18 maart ’20

Zo, even een paar dagen nodig gehad om wat dingen te regelen.

Nu even een corona-update(veel vragen over eten afhalen etc.)

Zondag kwam rond 16.30 uur het bericht dat de horeca om 18.00 uur de deuren moest sluiten. We zaten er op te wachten, maar op zo'n korte termijn al? Logisch besluit natuurlijk, anders was iedereen nog even naar het café gegaan voor een borrel, en hadden we Belgische taferelen gehad. Nou moet ik zeggen dat het bij de Rue wel soepel verliep. De mensen die gereserveerd hadden belden al om te vragen of wij óók dicht gingen. Ja, óók de Rue gaat dicht was het antwoord. Er belde zelfs iemand die voor vrijdag wilde reserveren, het nieuws had gevolgd, maar toch nog even zekerheid wilde of we wel echt dicht gingen. Ook de pers(DvhN) belde voor een eerste reactie. Nadat de laatste borrel-gast om 18.00 uur het pand had verlaten en we bezig waren met opruimen(keuken etc.)gebeurde er wat ik al voorspeld had.

De eerste ramptoeristen liepen door de stationsstraat, loerend door de ramen of we daadwerkelijk dichtgingen!

Een laatste borrel(zie foto) aan de stamtafel met het zondag-team en om 19.32 uur ging de deur op slot. Ik moet zeggen dat dit een zeer emotioneel moment was. Vanaf 1992 heb ik nog nooit de sleutel van die deur omgedraaid met zo’n apart gevoel van onzekerheid.

Na een korte nachtrust werd ik maandag wakker met allerlei onrust in mijn hoofd.
Normaal spreek ik maandagochtend met mijn vader af om 09.00 uur. Hij schrijft de weekmenu’s en agenda op het bord, ik doe de bestelling, daarna een paar koppen koffie en even de week doornemen.
Nu was het:
Personeel bellen, wat kan/moet ik regelen voor mijn personeel, reserveringen afbellen, koelingen leeg halen, wat doen we met de voorraad, boekhouder bellen, personeelsadministratie bellen, hoe sta ik er financieel voor, fusten afkoppelen, bierleidingen doorspoelen, uitstel belasting aanvragen, hoe lang gaat dit nog duren, hoe lang ga ik dit uitzingen, kunnen we echt wel op 6 april weer open(ik reken er niet op), collega’s bellen(advies), collega’s bellen mij(advies), contact met de huurbaas, betalingen laten opschuiven, hoe verloopt het overleg tussen KHN(afdeling Emmen) en Gemeente Emmen, wat gaat de regering voor maatregelen nemen(is inmiddels duidelijk en prima), etc.etc.

Ook het nieuws bleef ik tussendoor op de voet volgen, ik wilde alles weten. Wat doen ze in andere landen, is er al een vaccin tegen corona ontwikkeld, hoeveel mensen hebben het coronavirus, hoeveel slachtoffers zijn er al, wat zijn de adviezen van de regering en het RIVM.
Ik merkte aan mezelf dat ik me slecht kon concentreren, had een kort lontje(voor zover ik die nooit had), en ook thuis moesten ze het ontgelden.

De hele dag door(en nu nog steeds) kwamen er steunbetuigingen uit alle hoeken. Fantastisch!
Een leuk voorbeeld is de mail van een kantoor hier in Emmen, dat ze graag een borrel willen komen doen als alles weer normaal is, of ze het geld alvast konden overmaken als steun.
Er zijn inmiddels acties opgestart zoals “uitgesteld diner” en “help de Horeca”.
Rue de la Gare heeft er voor gekozen om hier NIET aan mee te doen.
Wij zien u liever als alles achter de rug is, in goede gezondheid, terug in de Rue. Voor een borrel of diner.

We krijgen veel vragen of we eten gaan bezorgen en of je eten kan afhalen bij de Rue.
Dit gaan wij NIET doen(nu inmiddels wel afhalen in het weekend). Wij hopen dat u daar begrip voor heeft.

Uiteindelijk kom je tot het besef dat we ALLEMAAL een bizarre tijd tegemoet gaan.
Iedereen veel gezondheid en sterkte toegewenst de komende periode.

Tot gauw in de Rue!Eric & collega’s