Stormvogel-keyboardist(Jazz op de Zondagmiddag) 01/05/2022 om 16:00

Jazz op de Zondagmiddag van 16.00 uur tot 19.00 uur.Entree gratis.Keuken open vanaf 17.00 uur.

Met als vaste bezetting: Koos Wiltenburg-bas, Thomas Zoetelief-gitaar, Arno van Nieuwenhuize-drums.

Gastoptreden: Stormvogel-keyboardist

S T O R M V O G E L | artistiek bedrijf

Stormvogel is een artistieke duizendpoot, actief als schrijver, musicus en beeldend kunstenaar, grafisch vormgever, festival- & concertorganisator, docent, redacteur, cultuurconsulent en kasteelgids. Zijn werkzaamheden ontplooit hij namens Stormvogel Artistiek Bedrijf, Stichting Tubinares en Stichting Festival de Muzen.

Stormvogel werd geboren in Baarn in 1968, als de jongste telg uit een gezin van geletterde onderwijzers. In zijn jeugd volgde hij cursussen in uiteenlopende artistieke disciplines: vrije expressie, klassiek piano, jazz-improvisatie en combo (Muziekschool Hilversum). Na het Atheneum VWO, studeerde hij Jazz piano aan het Conservatorium van Hilversum/Amsterdam, later ook draailier (medieval music, Amsterdam), glas-in-lood (Amsterdam), Desk Top Publishing (Amersfoort), Algemene Cultuurwetenschappen aan de Open Universiteit (Utrecht) en Muziektheorie aan de Schumann Academie (Zwolle). Bij STEW Amsterdam genoot hij training voor Cultureel Ondernemerschap. Ondanks deze studies, is Stormvogel een auto-didact pur sang.

LETTEREN
Stormvogel kwam voor het eerst over het grote voetlicht toen hij zijn eigen werk op de literatuurlijst VWO plaatste. De ophef in de media stimuleerde K.L. Poll van Hollands Maandblad de jonge schrijver te laten debuteren. De roman ‘Bloed, Wild Vlees & Verboden Vrucht’ verscheen bij Rothschild & Bach, Uitgevers te Amsterdam (Jan Ritsema). Zijn debuut werd warm onthaald door de pers, ondermeer als Boek van de Maand in HP/DeTijd en in de Top10 van het Jaar in literair tijdschrift Mekka (Jaap Goedegebuure). De ‘kroonprins van het Nederlandse boekengilde’ schreef daarna nog een lijvige roman ‘Naar de Alhaat’ (666 blz), die evenwel op weg naar het Centraal Boekenhuis om duistere redenen van uitgave werd weerhouden.

MYSTERIESPELEN
In de jaren ’90 initieerde Stormvogel multidisciplinaire voorstellingen (‘mysterieplays’) met historische en legendarische context, waarin hij de disciplines muziek, dans, poetry en beeldende kunst integreerde met de vruchten van zijn heem- en geschiedkundige studies, aangelengd met folklore en mystiek. Dit leidde in 1997 tot het totaaltheater ‘Eemsaga’ in de openlucht, met medewerking van musici, dichters, kunstenaars, acteurs, zwaardvechters, vendeliers en dansers (Faut Pas Ballet, Duitsland). Als componist participeerde in uiteenlopende projecten, op het gebied van ballet (Faut Pas Ballet, Duitsland en Samadhi Dance Company, Nederland), film (Marc van Ughelen en Hans Quatfass) en kusntperformances (Anne Boree, Leanne Lawalata, Oscar Prinsen, Klaas Kloosterhuis, Simon Drost, Semmy Prinsen, Mark Thur).

MUZIEK
Als uitvoerend musicus is Stormvogel voornamelijk actief als pianist / keyboardist in diverse stijlen jazz: bebop, cool, modal, modern creative, fusion, jazzrock, progjazz en jazzbarock. Sinds 1998 verrast hij vriend en vijand met zijn groep Alter Ego Jazzbarock Consort, waarmee hij zijn Drakenburger Concerto’s uitvoert. Bijzondere artiesten als Rob van den Broeck, Tineke Postma, Chander Sardjoe, Thijs van Otterloo, Wiro Mahieu, Daphne Balvers, Arjen de Graaf en Wieke Garcia namen plaats aan zijn Ronde Tafel. De laatste bezetting van het steeds veranderende collectief, is met Onno Witte, David de Marez Oyens, Remko Smid Stalenhoef en Angelo Boltini. Daarnaast is Stormvogel veelgevraagd als sideman bij acts uit de (inter)nationale progjazz en worldfusion, waaronder Wildcard (Onno Witte), PitchWhiteStorm (Jeroen Pek) Wieke Garcia Group en Music Machine (Lucas van Merwijk ft. Theodosii Spassov). Tussen 2009 en 2015 gaf Stormvogel tijdens het jaarlijkse Festival de Muzen leiding aan Bohemian Groove Orchestra, met internationale gastsolisten als Tommy Smith (UK), Niladri Kumar (India), Roman Stolyar (Russia) en Joseph Bowie (VS) e.a. Met David de Marez Oyens, Arno van Nieuwenhuize, Ruud Breuls, Leo Janssen, Peter Tiehuis (vooraanstaande leden van het Metropole Orkest) vormt hij het fusion ensemble Global Alternative Energy Attack. Tevens participeert Stormvogel als keyboardist in Naked Ears (world funk ft. Joe Bowie en Minyeshu), Platypus (Chamber Jazz, ft. Bart van Lier en Marc Scholten), Robert Housefield (blues fusion) en Leonardo da Vintage (analog synthesizer orchestra). In 2015 debuteerde hij met de Tunesische Ud-virtuoos Nabil Khemir. Met Arno van Nieuwenhuize en Eef Albers werkt hij aan een bijzonder album van onvervalste jazzrock met historische context ‘Atuatuca’. Met Leo Janssen, Wieke Garcia, Oene van Geel e.a. presenteert Stormvogel bijzondere improvisaties geïnspireerd door oude muziek in Barditus: “Songs from the Great Indo European Songbook”. In 2018 herrees zijn Bohemian Groove Orchestra, met o.a. Twan van Gerven, Ruud Breuls en Joseph Bowie.

JAZZ
Stormvogel is als jazzpianist actief, en maakt sinds de eeuwwisseling furore in midden-Nederland onder de vlag Jazz aan de Amer. Sinds jaar en dag speelt hij met tenoristen Semmy Prinsen (Ottomania Jazz Quartet) en Peter Lieberom (Liberales). Sinds 2004 ontvangt hij met zijn trio aansprekende gastspelers uit de top van de Nederlandse jazz, zoals Eef Albers, Ben van den Dungen, Benjamin Herman, Sjoerd Dijkhuizen, Loet van der Lee, Saskia Laroo, Bart Wirtz, Alexander Beets e.v.a. Als pianist/producer werkte hij met young diva’s (Stormvogel’s Ladybirds) Saskia Groenenberg, Anne Chris, Tamara Maria, SaraLee Vos, Mathilde Keij, Eline Gemers en Gaby Kaihatu. Met laatstgenoemde vocaliste bespeelt hij anno 2016 de mainstream jazzscene met verschillende combo’s namens High Society Jazz Agency. Zie High Society Jazz Agency

HOMO UNIVERSALIS
Buiten de muziek is Stormvogel actief (geweest) als docent, cultuurconsulent, redacteur, journalist, docent, grafisch vormgever, cultureel ondernemer, beeldend kunstenaar, dichter, PR medewerker, concertorganisator, presentator, verteller en kasteelgids. Stormvogel is oprichter en drijvende kracht achter Stichting Tubinares (t.b.v. eigenzinnige uitingen, sinds 1999. Achter de schermen was hij actief voor diverse stichtingen en culturele instellingen in de regio Eemland, zoals Artishock, Radio Soest, Stichting Hazart, Kasteel Groeneveld, Brede Bibliotheek / IDEA en RTV Eemland. In 2003-2004 was Stormvogel nauw betrokken bij de verwezenlijking van Cultuurpunt Baarn-Soest, een initiatief van de Provincie Utrecht i.s.m. de gemeenten en culturele instellingen. Voor zijn activiteiten werd Stormvogel in 2005 onderscheiden met de eerste Amer Award (“voor personen die zich voortdurend onderscheiden, maar zelden onderscheiden worden”). In 2006 was hij (maar niet onder artiestnaam) korstondig interim-hoofdredacteur van de Baarnsche Courant. Tevens was hij dat jaar correspondent Eemland van AD/AC.

FESTIVAL DE MUZEN
Namens Stichting Festival de Muzen organiseerde hij tussen 2006 en 2009jaarlijks Festival de Muzen, een multidisciplinair progjazz evenement op verschillende locaties in Eemland: eerstens in Theater de Speeldoos Baarn, Openluchttheater Cabrio Soest en Artishock Soest, meestal i.s.m. Stichting Jazz Utrecht. Onderdeel was JazzFactor, een speciaal programma op het gebied van Talent Development. Van 2009-2015 vond Festival de Muzen plaats in Theater de Lieve Vrouw, Amersfoort, als onderdeel van Amersfoort Jazz festival.

STAB
Sinds 2006 runt Stormvogel zijn eigen artistiek bedrijf genaamd STAB. Hiertoe behoort ook een eigen label STAB Eecords (voor avontuurlijke muziek), waar sedertdien ondermeer albums verschenen van PitchWhiteStorm, Wieke Garcia Group, Stormvogel’s Alter Ego en Wildcard. Tussen 2007 en 2010 verzorgde STAB de redactie en vormgeving van een aantal cultuurkranten in de regio. Als grafisch vormgever werkte hij in opdracht van ondermeer Stichting Amersfoort Jazz, Universiteit van Amsterdam, Buma Cultuur, Cultureel Festival Baarn, Amersfoort Jazz festival, Fontys Hogeschool voor de Kunsten, De Nederlandse Jazzdag, Stichting Jazz Talent Amersfoort, Jazzism, Stibans, Maxanter Records, Jepe Music, OWME, ZenneZ Records, TWA Music, Ultimate Records, Del Ferro products, IMMER, en vele anderen. Van 2007-2012 was STAB verantwoordelijk voor tekst & design van Amersfoort Jazz festival, de Nederlandse Jazzdag en Gateway to Dutch Jazz,JazzNL, World Jazz Conference… een functie die hij sinds 2017 wederom met verve vervult, ook aangaande fondsenwerving, webredactie, online & offline communicatie.

DOCENT
Als docent was Stormvogel tussen 2013-2017 verbonden aan de Fontys Hogeschool voor de Kunsten, Conservatorium Tilburg, tevens (tot en met de dag van vandaag) Parnassos Kunstencentrum Universiteit Utrecht. Tevens geeft hij sindsdien als gastdocent/spreker acte de presence voor Conservatorium van Amsterdam, Young Musicians Academy, ArtEZ Conservatorium Arnhem, Volks Universiteit Soest, Muziekschool Baarn Soest en tijdens bijzondere culturele gelegenheden.