Thijs van Leer(Jazz op de Zondagmiddag) 08/04/2018 om 16:00

Jazz op de Zondagmiddag van 16.00 uur tot 19.00 uur.Entree gratis.Keuken open vanaf 17.00 uur.

Met als vaste bezetting: Koos Wiltenburg-bas, Thomas Zoetelief-gitaar.

Gastoptredens: THIJS VAN LEER-ORGEL,FLUIT & PIERRE VAN DER LINDEN-drums 

eThijs van Leer (Amsterdam, 31 maart 1948) is een Nederlandse fluitist en toetsenist. Hij was samen met de gitarist Jan Akkerman een van de bekendste leden van de band Focus, en maakte enkele succesvolle soloalbums.

Jeugd en vroege ontwikkeling

Thijs van Leer kreeg op zijn derde jaar al pianoles van zijn moeder Mary Lindeman, zuster van sopraan Dora Lindeman. Later volgden lessen van Maria Stroo en Gerard Hengeveld. Toen Thijs van Leer acht was schreef hij zijn eerste compositie, die later als Moving Waves door Focus zou worden opgenomen. In zijn tienerjaren begon hij zich naast klassieke muziek te interesseren voor jazz. Op zijn twaalfde kreeg hij van zijn vader, die hem op het klassieke pad wilde houden, een dwarsfluit. Zijn vader Ed van Leer, zelf een bekend fluitist, gaf hem ook les. Hij rondde het gymnasium af en studeerde daarna korte tijd in Amsterdam kunstgeschiedenis en aan het conservatorium.

Vroege carrière

In 1966 won Thijs van Leer een interscolaire culturele competitie en mocht als prijs een single opnemen met arrangeur Rogier van Otterloo. Stimulator was Willem Duys. De single bleef onopgemerkt. Hij debuteerde daarna als beroepsmuzikant vanaf februari 1968 in de cabaretgroep van Ramses Shaffy, als pianist en achtergrondzanger. In 1969 richtte hij het Thijs van Leer Trio op. Dit begeleidde de Nederlandse opvoeringen van de Amerikaanse musical Hair. Tijdens een opname als backingband voor de kerstsingle 'Vier ballen en een piek' van Neerlands Hoop (Freek de Jonge en Bram Vermeulen) ontmoette hij de Amsterdamse gitarist Jan Akkerman. Deze voegde zich bij het trio, en onder de naam Focus werd in die bezetting in 1970 een album opgenomen, In and out of Focus.

Focus en Introspection

Tot 1976 zouden nog diverse albums volgen, allemaal met Jan Akkerman als gitarist en met verschillende bassisten en drummers. Daarnaast maakte Van Leer als fluitist soloalbums, waarop hij naast bewerkingen van klassieke stukken ook eigen composities speelde, met achtergrondzang van Letty de Jong en arrangementen van Rogier van Otterloo. Deze albums verschenen onder de titel Introspection, Introspection 2 en Introspection 3. Na het vertrek van Akkerman in 1975 ging Van Leer met Focus door, waarbij hij twee andere gitaristen inschakelde. In 1978 werd Focus opgeheven, het jaar toen hij Introspection 3 heeft uitgebracht. In zomer 1979 volgde Introspection IV. Van Leer ging verder met zijn solocarrière, gedurende korte tijd als